het twijfelachtige spektakel (16+)

Het twijfelachtige spektakel

het twijfelachtige spektakel (16+)

Een showman reist rond met zijn kabinet vol wetenschappelijke vernuftigheden. Waar hij ook komt weet hij mensen te overtuigen met zijn verhalen en objecten vol tintelende technologie en wonderschone wetenschap.

Maar dan slaat de twijfel toe. Is de wetenschap nog wel te vertrouwen? De showman gaat samen met het publiek op zoek naar zekerheden in een wereld vol vragen. Is de twijfel te stoppen of is dit slechts het begin van nog meer vragen? Ontdek het bij dit verrassende spektakel vol humor.

Achtergrond

In een tijd waarin de wetenschappelijke wereld invloed heeft op het dagelijks leven van mensen, ontstaat ook twijfel of de wetenschap wel te vertrouwen is. Zoals de adviezen rondom de Covid-19 pandemie, hoe klimaatverandering tegengegaan kan worden en hoe de stikstofcrisis wordt aangepakt.

Twijfel is de basis van wetenschap, waarin je vragen blijft stellen en onduidelijkheden en onzekerheden probeert te minimaliseren. Dus twijfel hebben over de wetenschap is juist een onderzoekende houding. Wat kan je dan meenemen over het wetenschappelijke proces in de zoektocht naar antwoorden?

Daarnaast is de manier waarop de wetenschappelijke wereld werkt iets menselijks. Het proces wordt gedaan door mensen, dus het gaat soms fout en er is voortschrijdend inzicht. Dus dat dit twijfel veroorzaakt, lijkt ook geen verrassing.

In deze theatervoorstelling gaan Sjors & Ruud samen met het publiek op zoek naar de zekerheden in de wetenschap. Waar kan je wel op vertrouwen en wat geeft houvast?

De inhoud, met voorbeelden uit de wetenschap, is ontwikkeld in samenwerking met verschillende wetenschapsmusea, zoals Naturalis Biodiversity Center, Science Center Delft, Batavialand, Science LinX, Universiteitsmuseum Groningen en De Museumfabriek.

De première heeft plaatsgevonden op Lowlands 2022, op het veld van Lowlands Science.

Het twijfelachtige spektakel

Was een grappige en verrassende show
met diepe en terechte onderlaag.

Lowlands bezoeker

Deze theatervoorstelling is gemaakt in opdracht van VSC – de sectororganisatie voor wetenschapsmusea en science centers – en in samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda (NWA).

Geschreven door
Sjors & Ruud theatermakers

Gespeeld door
Sjors óf Ruud

Techniek
Youri Bruitzman

Poster
Ruud Moesbergen

Duur voorstelling: 25 minuten
Doelgroep: 16+

In opdracht van
VSC
In samenwerking met
NWA

Impactmeting

Bezoekers van de theatervoorstelling zijn na afloop vooral vrolijk en daarnaast enthousiast, verwonderd en verrast. Verrassend is vooral de ludieke en entertainende inhoud, wat erop lijkt te wijzen dat de boodschap van de voorstelling bijblijft!

Dit volgt uit een analyse van 129 ingevulde vragenlijsten, dat als gastenboek werd gepresenteerd op Lowlands 2022.

Deze meting is onderdeel van IMPACTLAB – een samenwerking van de Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden en Nationale Wetenschapsagenda (NWA).