1672

350 jaar na het rampjaar
1672 - 350 jaar na het rampjaar

1672

Een eigentijdse theatervoorstelling over het leven in het Harderwijk van 1672. In 2022 is dit rampjaar precies 350 jaar geleden.

Theaterleergang Theater Harderwijk, seizoen 21/22

Tijdens deze theaterleergang krijg je acteerles en training in het neerzetten van een professionele theatervoorstelling. Het doel is om met de groep een prachtige voorstelling te maken én te spelen voor publiek op het toneel van Theater Harderwijk.  

Dit theaterproject is in samenwerking met Stichting Podia Harderwijk (SPH).

1672 - 350 jaar na het rampjaar

Het verhaal

In het jaar 1672 trof een grote ramp ons land; Nederland werd tegelijkertijd aangevallen door de Fransen en Engelsen. De Fransen bezetten grote delen van Nederland, brandden dorpen plat en belegerden steden. Uiteindelijk werden ze tegengehouden door de Waterlinie en bij de stad Groningen.

In 2022 is dit precies 350 jaar geleden.

Het verhaal van Harderwijk in deze tijd is op zijn minst bijzonder te noemen. 

In juni 1672 is Harderwijk gecapituleerd en na bezetting van 7 dagen door de bisschop van Münster nemen de Fransen het over.

Honderden Franse soldaten trokken de stad binnen en de Harderwijkse bewoners werden gedwongen om de bezetters onderdak en eten te geven. Om een betere verdedigingsmuur te bouwen, bliezen de Fransen de Luttekepoort en de Smeepoort op. Ze hebben uiteindelijk geen verdedigingsmuur meer opgebouwd.

Bij hun aftocht op 5 september 1673 staken de Fransen de stad aan alle kanten in brand. Door snel en moedig optreden van de burgers brandden slechts een school en zo’n dertig huizen af.

Hoe kijken we hier na 350 jaar op terug? Wat hebben we geleerd van deze tijd en liggen er parallellen tussen die onzekere tijd en ons leven anno 2022?

In samenwerking met:

Stichting Podia Harderwijk
Stichting Podia Harderwijk